Antik Kentler

İzmir Kuş Cenneti, nam-ı diğer Gediz Deltası, Türkiye'nin en fazla ekolojik çeşitlilik barındıran noktalarından biri olmasının yanı sıra Klazomenai ve Kyme kentleri arasında paylaşılamama hikayesiyle ünlü Leukai Antik Kenti'ni de barındırır.

Antik Çağ'ın büyük kentlerinin bazıları, kentten bağımsız ama çok yakınında bulunan kutsal alanlara ve köylere sahipti. Bergama - Asklepion, Stratonikeia - Lagina, Tralleis -Larissa ve Milletus - Didyma kutsal alanları gibi Nysa'nın da Pluton (Hades) kültünün kutsandığı Acharaka adlı bir kutsal köyü vardı.

İzmir'e bağlı Seferihisar ile Aydın'a bağlı Kuşadası arasındaki sahil şeridi, Antik Çağ'da İonia'nın kalbiydi. Günümüzde de kesintisiz bir yerleşim hattına sahip olan bu şeritte, sakin bir tatil beldesi olan Ürkmez ve İonyalılar'dan kalma mirası Lebedos bulunur.

Çandarlı Körfezi, Antik Dönem'de Pitane, Elaia, Myrina, Gryneion ve Kyme gibi önemli kentlere ev sahipliği yapıyordu. Bunlar arasında en önemlilerinden olan Pitane bugün "altında kaldığı" Çandarlı'nın en önemli mirasıdır.

JULIOPOLIS NEKROPOL BULUNTULARI

Ankara–Nallıhan İlçesi, Çayırhan Beldesi, Gül Şehri mevkii’nde 2009 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesiince başlatılmış olan Roma Dönemi Nekropol (Mezarlık) kazıları önemli keşiflere sahne olmuştur.

Sayfa 1 / 10