Yaklaşık 750 metrekarelik alanı kazılarla açılan ve ana toprağa kadar ulaşılan yerleşimin kuzey kesimi Dicle’nin eski yatağı ile aynı seviyededir. Geç Neolitik sonunda yerleşim terk edilmiş; Erken Demir Çağ ve Geç Assur Dönemi’nde tekrar iskân edildikten sonra Assur İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından tamamen terk edilmiştir. Geç Assur Dönem’ine ait basit toprak mezarlardan oldukça kaliteli Assur kapları gelmektedir.  Yerleşimin yaklaşık 200 metre doğusunda, üzerinde Orta Çağ seramiği bulunan küçük bir yerleşim daha bulunmaktadır. Burada yaşamış olanlar Hakemi Use Höyüğü’nü mezarlık alanı olarak kullanmıştır.

Geç Neolitik Döneme ait beş yapı katındaki mimari kalıntılar ortak özellik göstermektedir. Taş temelsiz, dökme çamurdan (pisé) oluşan duvarlara sahip yapıların büyük çoğunluğu dörtgen planlıdır. Ortaya çıkartılan binaların odaları genelde 2-3 metrekare olduğundan bunların normal yaşam mekânları olmaları zayıf ihtimaldir. Bu nedenle söz konusu kalıntılar yapıların alt katlarındaki depolama amaçlı mekânlar olmalıdır.

Yerleşimde az da olsa yuvarlak planlı yapıların mevcut olduğu anlaşılmaktadır. 5-7 metre arasında değişen çaplara sahip yapılara ait kalıntı az olduğundan planları hakkında ayrıntılı bilgiye henüz ulaşılamamıştır. Binalar birbirinden belirli bir mesafede kurulmuş olup bugüne kadar evlerin etrafını çevreleyen bir avlu duvarına rastlanmamıştır. Ocaklar çoğunlukla mekânların dışında ve evler arasındaki boşluklarda yer almaktadır. Ev içindeki ocaklar ise çoğunlukla duvar diplerinde bulunmaktadır.